4. Desember

Øvelse; Veksle mellom aktivitetsnivå

Lydighetsprogrammet er satt sammen av øvelser hvor hunden skal springe i full fart, vilt og hemningsløst og øvelser som krever konsentrasjon og ro. Tro meg, det er ikke lett å få til begge deler. Enten har man en hund som er høyt oppe gjennom hele programmet, farten og intensiteten er bra men øvelser som krever et lavere aktivitetsnivå får svi. Eller så har man en hund i passelig aktivitetsnivå som utfører avstand og fri ved fot helt klokkerent, men ikke løper like fort og reagerer like raskt.

Tro meg, det vet jeg.

Derfor har jeg tenkt at heretter skal jeg aldri ha problemer med dette mer, jeg skal jobbe så bra at hundene kan skifte tanke på et sekund.

Steg en på veien er å jobbe med to og to øvelser, en som krever fart og en som krever konsentrasjon. I videoen jobber jeg med ruta og fri ved fot. Tidligere har Vips ikke klart å skifte tanke etter å ha løpt i ruta, han har vært alt for ivrig på fri ved foten og kikket mot ruta flere ganger, i går var det midlertidig mye bedre enn på lenge.

Forsøk å si eller gjøre noe før hver øvelse for å forberede hunden på hva som kommer, etter hver gjør du disse tegnene mindre og mindre helt til du til slutt kan bruke dem inne i ringen før hver øvelse.

Før ruta vil jeg kunne hviske; ruta og vite at hunden min får kun en tanke i hode; hvor er ruta!

På trening sier jeg enda litt mer før jeg sender, jeg prøver å si så mye at jeg ser hunden min får den tanken i hodet, dere kan jo selv se i videoen første rutesendingen.

På fri ved fot stiller jeg meg opp og begynner å gå uten å si noe, det er signalet mitt for at det er fot vi skal gå.

Jeg legger alltid opp treningen på dette i så små steg at hundene får det lett til i starten. Det kan være at jeg belønner ofte, eller bruker litt tid etter hver øvelse for å få hunden i rett modus til neste. Den tiden korter jeg ned etter hvert.

Så, oppgaven i dag er å velge en øvelse med fart (Det kan være innkalling, løpe inn i buret, apport, ruta eller hopp) og en øvelse som krever konsentrasjon (fot, avstand, neseprøven, dekk og bli, vente på signal osv). Deretter kjører dere øvelsene annenhver gang og bruker tid til å forberede hunden før hver øvelse så du vet den får det til.