3. Desember

Øvelse; Stå på avstand

Dette var en øvelse jeg kom på en dag jeg grublet fælt over innkalling med stå. Hvorfor i all verden er det så vanskelig å få til en bra innkalling med stå. Jeg har vridd hodet for å finne ut om jeg kan gjøre noe annerledes, om hundene må gjøre noe annerledes eller om vi må tenke veldig annerledes eller bare dele ting mer opp.

Her er en av tingene jeg kom frem til, for å få en bra innkalling med stå trenger du en hund som ser verdien i å stå langt borte fra deg.
Når vi trener stå gjør vi det bestandig (vi, les; meg selv) foran oss. Hundre tusen millioner belønninger gir vi for at hundene står rett foran oss, mens vi går eller løper men fortsatt rett foran eller på siden av oss.
Idet vi endelig tar steget videre og sier stå på en innkalling får vi hunder som kommer nærmere og nærmere oss før de stopper. Stå betyr jo stå rett foran oss, ikke 15 meter unna. Det har vi jo lært dem.

Og derfor mine damer og herrer skal dere i dag få et supertips av meg for hvordan dere kan begynne å legge mer verdi i stå på avstand.

Jeg starter alltid med stå foran meg ettersom det er det hundene mine kan. Når hunden stopper belønner jeg ved å kaste en godbit rett bak hunden. I samme øyeblikk som hunden har spist opp godbiten og snur seg sier jeg stå igjen. Stopper den med en gang får den en ny godbit bak seg.
For hver gang vil hunden komme lengre og lengre unna meg og jeg kan forklare hunden at jo da, du kan fint stå langt unna meg og fortsatt få belønning.

En ting jeg er opptatt av når jeg trener er å ha forskjell på hva som skal være konkurranselikt og ikke. Jeg vil ikke at hundene mine skal forvente stå og stoppe av seg selv på innkallingen, derfor sier jeg stå i samme sekund som de snur seg rundt.
De skal altså ikke rekke å komme opp i fart (og når dere ser på videoen etterpå husker dere på det jeg skriver, ikke det jeg gjør der) På den måten vil hunden aldri blande det sammen med en innkalling, fordi denne situasjonen aldri hender inne på banen.
Jeg har tatt med klippene hvor det blir feil også, for å vise hva jeg gjør da.

Tips; Bruk kjøttboller eller litt tunge godbiter når du skal kaste langt, eventuelt spark ut med det ene beinet mens du kaster.

Hepp hepp ut å trene!