24. Desember

Den siste luken i julekalenderen er kommet og idag skal vi se på ulike måter man kan trene dirrigering på uten å bruke apporter.

Øvelse; Dirrigering

Jo tidligere man starter innlæringen av eliteøvelsene, jo mer tid har du på å flikke og trene for å få dem akkurat slik du vil ha dem. Starter du å trene ruta og neseprøven når valpen er 8 uker har du over et år på å lære dem ordentlig inn. Starter du derimot når du er ferdig med klasse en og to kommer det til å drøye lenge før du er klar til å videre og starte neste klasse, det krever nemlig litt innsats for å få disse øvelsene stabile.

Apportering med dirrigering er også en øvelse man bør begynne med tidlig for å gjøre hundene helt sikre på at de alltid skal gå ut til den siden vi viser, ikke mot midten eller andre siden selv om det frister mer. De færreste har en bra nok apportering så de kan bruke den i innlæringen når valpen er liten, derfor tenkte jeg idag å komme med litt tips med hva man kan begynne treningen med.

Jeg starter alltid med godbitskåler og jeg legger bare en godbit i den skålen hunden skal ta. På den måten er jeg helt sikker på at den ikke får belønning om den velger feil. I starten står jeg ganske nært skålen for å være sikker på at hunden forstår hva den skal.

Du kan også gjøre det samme med leker, men da bør du ha trent litt på forhånd, hvis hunden velger feil her får den jo belønning. Jeg bruker derfor å være innom dette etter jeg har holdt på litt med skålene.
Når du prøver første gang har du tre like leker, vil du gjøre det vanskeligere legger du yndlingsleken på den andre siden eller kanskje i midten. Belønn alltid når hunden kommer inn igjen, enten med leken den har med seg eller en ny og mer spennende leke.

Jeg bruker også buret litt i innlæringen (derfor er burleker en helt fantastisk øvelse), sett opp tre bur der apportene bruker å ligge. Jeg går vanligvis 10 skritt fra kjegla og rett ut og deretter 6 skritt mellom hver apport (eller i dette tilfelle, bur). I samme øyeblikk som hunden er på vei inn eller har kommet seg inn i riktig bur belønner du ved at hunden får løpe til deg. Vi vil jo ikke at det skal bli en passiv øvelse, det skal være full fart hele tiden.
Hvis hunden er på vei i feil retning stopper du den med en gang og prøver på nytt.

Har du inne apporteringene kan du gjøre det vanskelig ved å legge metallapporten på den siden hunden skal til, eller en mindre eller større apport enn du bruker til vanlig.

Sakte men sikkert begynner det å synke inn for hunden at alt forandrer seg, men det eneste som er det samme hver gang er at den skal ut på den siden du dirrigerer.

 

 

 

Som en ekstra julegave bare idag skal dere dessuten få en skikkelig bra tilbud, kjøp 3 leker og få den billigste på kjøpet! Noen av leken ligger på bilder her

Fleeceflette med kaninskinn: 150,-
Fleeceflette med saueskinn: 150,
Saueskinn i kort håndtak: 150,-
Saueskinn og tennisball: 200,-
Kaninskinn og liten tennisball: 200,-
Saueskinn og ekstra sterk gummiball: 200,-
Hale i snor: 200,-
Saueskinn med ball og strikkhåndtak: 250,-
Kaninskinn med ball og strikkhåndtak: 250,-