Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 19. Desember – Hundetrener Siv Svendsen

19. Desember

Ta tilbake kontrollen!

Jeg ble spurt om å lage et eget innlegg for de hunder som tar helt av når det er leketid og som har laget det slik til for seg selv at ingen med glede byr dem opp til lek.

Jeg snakker om de hundene som ikke slipper leken, glefser på det som måtte komme i veien, ikke klarer å jobbe med leken synlig eller rett og slett blir så ville at eierne har gitt opp å leke.

Ingen av mine hunder er som dette, kry kan ha tendenser til det men hun er egentlig ikke ille. Når jeg tenker meg enda mer om tror jeg ikke at jeg kjenner noen hunder som egentlig har et problem med at de er for ivrige, snarere motsatt.

Når jeg tenker meg enda mer om tror jeg det er fordi jeg vet hvordan jeg skal takle disse hundene og derfor ikke anser det som noe problem.

Har man i midlertidig en hund som er alt for ivrig og man ikke vet hvordan man skal løse det, så er det klart det ikke kjennes noe bra å leke.

Kontroll er viktig, i hvert fall å vite at man kan ta den tilbake om man trenger den.

Slik jeg ser det kan man dele hunder opp i to.

De hundene som er for ivrige og de som trenger å bli mer ivrige.

På samme hund kan man også dele treningen i to, trening på at hunden skal bli mer ivrig eller mindre ivrig.

For å få hunden mindre ivrig trenger man regler og saker som gjør at hunden må tenke.

For å få hunden mer ivrig trenger man ingen regler og helst så lite tankevirksomhet som mulig.

I leken gjør man dette på samme måte. Vil du ha hunden mer ivrig gjør du som jeg har vist tidligere i julekalenderen. Ingen regler, la hunden hoppe opp og stjele leken, lær den å kaste seg i leken så fort den er synlig, aldri lær den å slippe og i hvert fall ikke når du sier det.

Har man er for ivrig bajas gjør man derfor motsatt. Lær hunden å leke etter dine regler:

  1. Ta leken kun på ditt signal
  2. Slipp leken med en gang du sier det
  3. Aldri hoppe etter leken om den er synlig
  4. Jobbe konsentrert selv om leken dingler i side synet
  5. Trekke bakover, ikke hoppe, bite i hender eller ruske fra side til side som en aggressiv krokodille

Det finnes flere regler, men det får bli opp til hver enkelt.

Så har man alle disse reglene man skal forvalte, kunsten blir nå å få det til å lønne seg for hunden å spille på lag med oss og følge våre regler.

Hvordan vi gjør dette? Ved å belønne når hunden gjør som vi vil.

I leken bruker jeg for eksempel disse belønningene;

At hunden vinner leken cm for cm når den trekker bakover

At jeg slipper leken og lar hunden stikke om den gjør noe riktig bra

At jeg er skikkelig aktiv i leken

At jeg lager lyder

At jeg ruller på bakken

At jeg stikker fra hunden med leken i hånden

 Alle saker min hund liker at jeg gjør passer jeg på å bruke som en belønning når hunden min: leker på bakken, trekker bakover, slipper leken, tar den på mitt signal eller jobber konsentrert med leken fremme.

På samme måte og minst like viktig må jeg passe på så hunden ikke blir belønnet for saker jeg helst ikke vil se mer av:

Det kan være å stjele leken, la være å slippe når jeg vil det, hoppe på meg, bite i hendene eller stikke av med leken.

Når hunden min ikke vil slippe passer jeg på å holde langt inne på leken så hunden ikke får godt tak, jeg holder hendene helt inntil meg så hunden ikke får dra leken til seg og jeg kan holde hunden i halsbåndet om den er veldig sterk eller om den ikke vil slippe.

Når hunden slipper leken får den enten hoppe i leken igjen med en gang på mitt signal, eller om den er veldig ivrig; vise litt selvkontroll ved at leken forblir fremme en liten stund før jeg sier hunden kan ta den.
Det er viktig å gi hunden et valg, la den velge om den vil forsøke å hive seg i den synlige leken (da forsvinner leken) eller vise litt selvkontroll og bli belønnet med å få leken.

Dersom hunden hopper på meg eller biter blir jeg helt passiv og stille.
Er du flink til å være svart hvit på når du er passiv og når du er aktiv i leken kan dette være en fin måte å vise hunden hva som er rett og galt når dere leker.
Ikke bare dask litt rundt med leken når du skal være aktiv; hyl og skrik, hopp og sprett og gjør det veldig tydelig for hunden at du er med i leken og har det kjempekult.

På samme måte skal du gjøre det like tydelig for hunden når den gjør noe du ikke liker. Da blir du passiv, helt stille og veldig kjedelig.
Så fort hunden retter seg selv ved å hoppe ned på bakken igjen kan du bli ditt aktive morsomme deg igjen.
Vær tydelig så går det dobbelt så fort!

Dersom hunden prøver å stjele leken passer jeg på så den ikke lykkes med det. Det beste er om man kan holde rundt leken eller holde leken inntil deg. Veldig mange hunder syns det er forsterkende når vi drar leken vekk i full fart (jeg bruker det på hunder med lite lekelyst) Prøv derfor å holde leken slik at du bare kan vippe den opp i hånden i starten (hold leken så bare litt av den er synlig) Dersom du gjør dette kan du med en rolig bevegelse gjemme leken om hunden prøver å tyvstarte. Etter hvert som hunden blir flinkere holder det kanskje med å holde hånden fremfor leken for å hindre hunden i å ta den om den tyvstarter.

Husk at på hunder som trenger å bli mer ivrige lar jeg dem få tak i leken når de prøver å stjele den, så forsøk at ikke dette skjer med for ivrige hunder om du ikke vil beholde det.

Et annet godt råd er å bruke leken ofte! Er du veldig tilbakeholden på leken vil hunden bli enda ivrigere når du først tar den frem, du vil få færre repetisjoner på å lære hunden hvordan den skal leke, du vil bli enda mer sikker på at leke ikke er noe lurt å bruke til din hund og vips er du inne i en ond sirkel.
Bruker du leken i motsatt fall ofte får du i tillegg mange repetisjoner på hvordan hunden skal oppføre seg i leken, du vil få kontrollen tilbake, mer lyst til å fortsette å leke og vips er du inne i en god sirkel.

Så, til alle dere med bajas hunder som henger i trærne og river i klærne; få kontrollen tilbake og start straks og med en gang.

På filmen ser dere Emil jeg fikk låne for anledningen, jeg har forsøkt å tekste for å forklare hva jeg gjør. Dersom noen lurer på noe mer skal jeg svare så godt jeg kan i kommentarfeltet.