18. Desember

Øvelse; Veksle mellom mat og leke

Alle som vil komme langt i lydighetsringen trenger å gjøre treningen så effektiv som mulig. Å ha en hund som veksler lett mellom ulike typer belønning og alltid tar den belønningen du tilbyr er ikke bare effektivt, det er viktig for selve treningen også.

Gjennom å trene på at hundene kun skal bry seg om det vi tilbyr og sier de skal gjøre kommer du til å få det enklere inne på banen om hunden egentlig har lyst å løpe i ruta en gang til, eller ut av banen til kameraten sin, eller hente apporten dommeren har i hånden.
Det blir en slags selvkontroll øvelse.

Når jeg trener prøver jeg å bruke både leke og godbit i hver eneste økt for å få en bra balanse i hundens modus, den enkleste måten å starte denne treningen på er å trene med godbiter og deretter ta en lekepause. Som dere ser i filmen var det absolutt ikke det Vips hadde tenkt seg skulle skje og ikke noe han tenkte å være med meg på, han løper tilogmed tilbake til pinnene og godbitboksen. Heldigvis fortsatte jeg å prøve å få ham i lek, hver gang han kom mot meg startet jeg å løpe fra ham med leken hengende og sprellende etter meg. Gikk han tilbake til boksen stoppet jeg.
Jeg aner ikke hvor mange filmer jeg har av akkurat dette, men for hver gang han til sist tok leken og kom på hvor morsomt det egentlig var jo lettere gikk det neste gang.

Derfor, tren opp 5 godbiter, ta en lekepause og ikke gi deg før du får hunden til å virkelig engasjere seg i leken sammen med deg. Blir du svett av å holde på har du slått to fluer i en smekk.

Vil du gjøre det lett i starten om du har en veldig matglad hund bruker du bare tørrfor og kjøper en av mine uberkule leker som hale i lang snor eller en lang fleeceflette med kaninskinn.
Har du en hund som allerede veksler lett så blir tørrforkulene  byttet ut med vom og hundemat, fleskepølse eller kyllinghalser. Vil du gjøre det enda vanskeligere kan du bruke yndlingsleken på et sted, legge den fra deg og be hunden engasjere seg i en ny leke sammen med deg.

Husk å ikke bli irritert om det tar litt tid i starten, det er normalt at det tar litt tid. Bare tenk på at så lenge du kommer deg ut av økten og har vært den mest stae av dere, blir det lettere neste gang.

Jeg syns dette er en fornøyelse å jobbe med, jeg elsker å vinne og jeg elsker å være så kreativ jeg bare kan for å få overtalt hunden til å leke med meg.

Trenger du flere leketips kan du sjekke ut julekalenderen vår fra i ifjor.