Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/index.php:52) in /customers/a/8/2/sivsvendsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 17. Desember – Hundetrener Siv Svendsen

17. Desember

Øvelse; Hold fast

Hvis det er en ting en lydighetshund bør kunne for å nå langt så er det å holde fast. Holde fast apporter både av tre og metall og neseprøver uten å ta omtak eller tygge.

Som alltid når man skal lære hunden å ikke gjøre noe er det mye mer effektivt å lære dem noe de skal gjøre (som ikke går an å gjøre samtidig med det du ikke vil ha)

Siden jeg ikke vil ha tygging eller omtak lærer jeg derfor hundene mine å bite hardt over apporten og holde der. For å være sikker på at de holder ordentlig fast når de har ting i munnen bruker jeg å trekke i tingene for å se om jeg klarer å få dem til å rikke seg eller ikke.
I tillegg til å lære hundene mine at de må holde fast får jeg også en veldig forventning til nettopp å holde fast når jeg tar ned hendene mine, på den måten slipper jeg problemet med hunder som spytter ut apporten før du rekker å ta den imot.

Her er hvordan jeg gjør det. Ta en hund og to leker. En skikkelig morsom leke og en avlang myk leke (hvis du ikke har noen kan du bestille av meg) Start med å belønne at hunden biter over den lange leken og holder igjen når du trekker den til deg.
Deretter trekker du litt i leken, slipper opp og så trekker du litt igjen. Hvis den fortsatt holder belønner du.

Neste steg er å sette det sammen med utgangstilling, gi hunden leken og still deg opp. Når hunden kommer i utgangstilling trekker du i leken og belønner at den holder. Hvis den slipper eller du klarer å dra leken ut får den ingen belønning, bare et nytt forsøk.

Så snart det går fint å gjøre denne øvelsen med leken går du over til gjenstander som er mer og mer lik en apport. Til sist vil det ikke spille noen rolle for hunden hva du holder frem, den vet uansett at den skal holde fast til du sier det.

Selvsagt er ikke virkeligheten så enkel, jeg hadde virkelig problemer med å lære Vips å holde fast. Han bare hatet å holde harde gjenstander i munnen. Jeg gikk derfor litt frem og tilbake mellom gjenstandene og byttet på hva han fikk.
I tillegg hadde jeg en lang periode hvor han bare fikk leke med harde leker for å legge litt riktig forventning i denne konsistensen.

Hvis du syns det er vanskelig får du noen til å filme deg, gjør fem repetisjoner og se på filmen. Fortsett til du greier å se hva du gjør og hva du bør gjøre.