14. Desember

Jeg har fått meg ny mac, men vi er ikke helt venner enda. Da jeg skulle prøve å legge ut julekalenderen idag tidlig måtte jeg derfor gi opp og finne frem den gamle bråkete pcen, men her kommer den.

Øvelse; Rutesendinger med forstyrrelser

Å trene med forstyrrelser er noe av det morsomste jeg vet, hunden får en større forståelse av hva den skal. Jeg får bekreftelse på at den kan utføre øvelsen selv om det skulle skje uforutsette ting på utsiden av ringen og det er bare moro!
Si foreksempel at du skal sende hunden til ruta, akkurat idet hunden er på vei til ruta roper noen på hunden sin, bråker med en pipeleke eller et dekk eksploderer. Hvis hunden er vant til å jobbe selv om det skjer uforutsette ting vil den bare tro det er en del av treningen, dette har den vært med på før og den vet akkurat hva den skal gjøre når slike ting skjer. Fortsette inn i ruta!

Start med hunden ganske nært ruta, første gangen piper du litt med en leke rett før du slipper halsbåndet og sender hunden. Så fort hunden er innenfor den første streken kaster du ballen. Neste gang piper du i samme øyeblikk som du slipper hunden. Snur den seg før den er fremme prøver du bare på nytt.
Fortsett å variere når og hvor du piper med leken, noen ganger rett før hunden er fremme, noen ganger lite og noen ganger mye. Eller hva med å droppe en ball i bakken når hunden skal løpe?
Jeg starter først med å trene dette uten kommando, når jeg slipper halsbåndet er det en kommando til hunden om å løpe frem, men likevel ikke den jeg bruker i konkurranseringen. Etter hvert som hunden forstår galloppen bruker jeg ruta kommandoen for at hunden også da skal vite den alltid skal inn i ruta, uansett hva som skjer.

Når hunden blir dreven på dette er det bare å variere hva slags forstyrrelser du bruker og hvor langt bak i ruta hunden må for å få belønning. Selv om kriteriet mitt i starten er at hunden bare skal over første båndet (og helst ikke rekke å snu seg) går jeg etter hvert over til å forvente at den skal bak til punktet sitt før den får ballen.

Husk å variere denne treningen med å trene fart, jo mer de må tenke på vei inn i ruta jo mindre fart får du. Etter en økt som denne tar jeg noen skikkelig lange rutesendinger uten forstyrrelse hvor jeg bare belønner galskapen.