13. Desember

Øvelse; Fart på innkallingene i tre steg

Før jeg fikk Vips kunne jeg ikke forstå hvorfor noen hadde problemer med fart på innkallingene. Kry løper nesten like bra uansett hvor mange ganger jeg stopper henne, det har heller vært problem med å få henne til å stoppe.

Men så fikk jeg Vips da, hvis han tror han skal stoppe, ja da løper han ikke fort om han ikke må. Derfor har jeg bestemt meg for å ta med en post om dette her, for det er nok flere enn meg som har det samme problemet.

Den første tingen jeg gjør er å få han til å løpe så fort han kan når jeg står konkurransemessig og roper innkallingsordet. Jeg vil han skal bli vant til å løpe så fort en gang når begge disse to signalene er til stede.

Det første jeg gjør er å ta en vanlig jaktinnkalling og belønner med lek et par ganger. Kan ikke hunden din bli bruker du bare noen som holder den igjen når du løper. Det spiller ingen rolle i starten.

Neste steg er å løpe ifra, rope, men stå stille helt til hunden din tar deg igjen. Da kommer leken frem igjen og du belønner masse.

Deretter løper du ifra, snur deg så du ser helt vanlig ut og roper. Når hunden har størst fart kan du a) belønne ved å ta frem leken eller b) la den løpe helt inn til deg og ta den.

Første repetisjon i filmen løper han ikke fort nok, derfor får han heller ingen belønning. Neste repetisjon legger jeg opp til at jeg er sikker på han kommer til å løpe fort så jeg kan belønne det.

Jeg sier ”fri” når jeg kaller inn i lydigheten, derfor bruker jeg dette når jeg trener farten også. Jeg vil ha masse forventning inn til meg når de hører det ordet, og jo flere ganger en hund gjør noe jo flinkere blir den til det.

Spring!