1. Desember

Øvelse; utgangstillinger fra alle vinkler og forstyrrelser.

Jeg bruker mye tid på å få en bra utgangstilling. For det første trekker det opp poengmessig om man har rette, raske innsitt. For det andre er det en fin indikasjon på om hunden er klar til å begynne å jobbe og for det tredje er det et mindre stressmoment for meg om jeg vet hunden kommer på plass av seg selv når jeg stiller meg opp til neste øvelse i ringen.
Når jeg trener skal det at jeg står i konkurransemessig posisjon være et signal til hundene om å komme på plass.

Start med lek, i leken slipper du hunden av på forskjellige holdeplasser. Holdeplass 1 er på din venstre side, deretter går du gradvis hele halvtimen over til høyresiden.

Viktige ting å holde styr på; alle utgangstillingene skal være rette. Har du en nybegynner hund er det her du må legge inn kruttet. Jo lengre bort fra venstre siden de kommer, jo mer må de være bevisst akkurat hvor de skal sette seg inn.
Gå heller frem og tilbake mellom holdeplassene for å få inn en bra forståelse før du går videre.

Har du en hund som forstår hvor den skal være gjelder det å holde på kriteriene for hvor dyp utgangstillingen skal være (altså hvor langt bak på siden hunden skal komme før den snur rumpa og kommer inn på plass) og hvor rett den skal sitte.

 Vil du gjøre det vanskeligere er det bare å legge til forstyrrelser på siden. For eksempel kaniner. Har du ikke tilgang til kaniner kan du fint bruke leker, matskåler, andre hunder eller hva med denne som satt i epletreet mens vi trente.

 Husk: Jo nærmere hunden er forstyrrelsen jo mer vil den vri på seg for å se eller gjøre det lettere for seg selv ved å holde avstand.
Tren derfor med forstyrrelsen i motsatt rekkefølge av holdeplassene du brukte til innsittene. Start med forstyrrelsen på høyre side og flytt den deretter gradvis over mot venstre.

I filmen har jeg kaninen vår med på trening. Kry elsker å gjete kaninen og da klarer hun nesten ikke å jobbe. Dere kan se i filmen at hun blir stående og bare se på den en god stund når den hopper mot oss før hun velger å komme på plass.

Vips derimot er ganske raskt inn på plass, men begge gangene han får for lang pause til å se på kaninen tar det litt tid å få ham i gang i lek. Han er nesten på jobb, siden han er god på utgangstillinger, men ikke helt siden han ikke greier å konsentrere seg om å leke.

Denne øvelsen blir man aldri ferdig med så i dag skal du tvinge deg selv til å starte hver eneste økt på denne måten.